Víno v kuchyni

Víno je nápoj bohů, vyráběný již po staletí. Většina z nás si jej spojuje s příjemnými chvílemi se sklenkou vína a přáteli. Avšak víno se využívá i na jiné účely, a vaření je jeden z nich. Vaření na víně posílí chuť jídla, zvýrazní jednotlivé chutě a jídlo skvěle doplní. Pokud je víno špatné, pak se nehodí k pití, a už vůbec ne k vaření. Špatným vínem totiž můžete jídlo celé zkazit. A jaké víno použít? K rybám a bílým masům používejte víno bílé, tmavá masa připravujte na víně červeném. A jaká jídla s vínem si můžete připravit?

korkové špunty

Dušená masa

Dušení masa je asi nejčastější recept, kde se využívá víno. Maso vínem podlijete a jednoduše dusíte, dokud není měkké. Připravit takto můžete spoustu receptů. Hovězí na víně, dušeného králíka, kachnu nebo třeba známý recept, kohouta na víně. Všechny tyto recepty mají společné to, že víno skvěle doplňuje chuť masa.

Omáčky

Víno se často využívá i v omáčkách. Připravit si můžete omáčku k masu, třeba ke kachně nebo ke zvěřině. Omáčky se nebojte doladit stejným vínem, na kterém jste dusili maso.
jídlo a víno

Risotto

Risotto je jeden z receptů, kde se bez vína v podstatě neobejdete. Trochu bílého vína patří do risotta vždy, avšak třeba speciální risotto al barolo, je specialita, do které patří víno červené.

Ať se rozhodnete s vínem vařit cokoli, určitě před vařením víno ochutnejte. Jak je psáno již v úvodu, víno dokáže jídlo naprosto zkazit. Pokud vám víno nechutná, pak se nehodí ani do jídla. Víno je vhodné jak do hlavních chodů ale i do dezertů, kde mohou přinést trochu změny. Samozřejmě do dezertů musíte volit víno spíše sladké s ovocnými tóny. Víno je prostě univerzální surovina, která dodá každému jídlu šmrnc. Pokud chcete z masa vařit určité jídlo, nebojte se při nákupu vína poradit s někým, kdo výběru vína rozumí a poradí vám, jaký druh vína a jaký ročník vzít.

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek