Slzovka obecná je druhem obiloviny, která je původem z Asie, a na první pohled připomíná známé kroupy. Slzovce se také někdy říká Jojobovy slzy. Je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Slzovka obecná tvořila základ všech pokrmů již ve starověkém Egyptě, v Palestině, anebo Řecku. Slzovka obecná jsou vlastně semena divoké trávy, která je velmi podobná ječmenu. Slzovka je v mnoha zemích světa pěstována jako pícnina. Její semena se používají k výrobě mouky, zejména v Indii. V Číně se slzovka užívá při přípravě polévek jako u nás kroupy.
Tato rostlina je vhodná jako náhrada rýže. Je možné ji přidávat:
· do kaší
· do polévek
· do salátů
· do zdravotních čajů
Slzovka obecná má vynikající účinky na naše zdraví, jako například:
· Napomáhá při detoxikaci organismu.
· Podporuje imunitní systém.
· Podporuje funkci jater.
· Napomáhá při problémům s pletí, jako je akné.
· Pomáhá při průjmu a zácpě.
· Podporuje funkci sleziny.
· Napomáhá trávení masa a tuků.
· Má velmi silné čisticí účinky.
· Odstraňuje celkové zahlenění.
· Očišťuje organismus od nánosů ze živočišné stravy a tuků.
· Má schopnost změkčovat a zvláčňovat.
· Napomáhá uvolňovat zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, jako jsou cysty, myomy a různé druhy nádorů.
· Odstraňuje otoky končetin.
· Uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách.
· Posiluje imunitu organismu.
· Napomáhá při zánětech močového měchýře.
· Napomáhá při otocích, bolestech svalů a kloubů.
· Léčí ekzémy, záněty kůže, lupénku růžovku a bércové vředy.
· Pomáhá odstraňovat bradavice a mateřská znaménka
· Napomáhá při střevních parazitech a průjmu.
· Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocněních.
Použití slzovky v kuchyni
· Pražená slzovka s cukrem se konzumuje jako cukrovinka.
· Pražená a loupaná je vhodná jako burské oříšky.
· Používá se rovněž jako náhrada jáhel.
· Slzovku je možné přidávat po troškách při vaření rýže. Přidává se jako příloha společně s rýží, kuskusem, anebo bulgurem.